| |     latinica | english  
Насловна
билатерални односи

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ


1. Дипломатски односи су успостављени 1952. Етиопија је дуги низ година била један од значајнијих партнера Југославије-Србије на афричком континенту. Билатерлани односи су традиционално добри и пријатељски, засновани на заједничким, историјском и православном наслеђу. Етиопија је затворила Амбасаду у Београду 1992, а њена Амбасада у Риму је акредитована и за РС.

Амбасада РС у Адис Абеби покрива  односе са Танзанијом, Сејшелима, Џибутијем, Коморском унијом, Мадагаскаром и Сомалијом. С обзиром да је 3.јануара 2012. дошло и до успостављања дипломатских односа са Јужним Суданом (на основу одлуке Владе РС из августа 2011), Амбасада РС у Адису, од 2012, радно прати и односе са том земљом.

2. Политички односи. Етиопија је водећа земља у региону Рога Африке, при чему је седиште АУ у Адис Абеби. Она је актуелни председавајући АУ у 2013, и актуелни (више година) председавајући регионалног блока источне Африке – ИГАД.
Односе две земаље карактерише тренд унапређења. Политички односи су унапређени низом сусрета на појединим међународним састанцима, почев од Самита АУ 2008, када је остварен сусрет председника Б. Тадића и премијера Мелеса. Реализован је и сусрет председника парламената две земље, на састанку Интер-парламентарне уније, априла 2009. у Адис Абеби. Значајна је била и посета Етиопији министра пољопривреде РС маја 2010.

Етиопска делегација је учествовала на Министарском састанку чланица Покрета несврстаних земаља - ПНЗ у Београду, септембра 2011, поводом обележавања 50.годишњице од оснивања Покрета и Прве конференције ПНЗ. Том приликом, отворене су перспективе даљег унапређења билатералних односа, сарадња у разним доменима, укључујући упознавање са радом Дипломатских академија. Иницирано је и одржавање Мешовите комисије за економску сарадњу. Разговарано је и о образовној сарадњи и учешшћу етиопских студената у Програму „Свет у Србији“, у оквиру кога Р. Србија стипендира један број студената из чланица ПНЗ. Иначе, до сада је остварено учешће 6 етиопских студената, 5 са Сејшела и, од следеће школске године, очекује се прикључење студената из Ј. Судана и Мадагаскара.

Значајан помак у политичким односима учињен је и нашим редовним учешћима на Самитима АУ на нивоу МИП. Током самита су реализовани редовни билатерални сусрети министара спољних послова (МИП-ова) две земље. Ти сусрети су омогућили унапређење политичких односа, уз изражену спремност за унапређење билатералне економске сарадње.

 БИЛАТЕРАЛНИ ЕКОНОМСКИ ОДНОСИ

3. Спољнотрговинска размена. Након вишегодишњег застоја у привредној сарадњи, долази до оживљавања економских односа, које започиње током 2009. и 2010, уз наставак узлазног тренда током 2011. и 2012.
У 2012, спољнотрговинска размена РС са Етиопијом износила је 10,029 милиона долара, од чега је наш изоз износио око 9,586 милиона, а увоз из Етиопије 443.000 долара. Структуру нашег извоза претежно чини извоз трактора, фискалних каса, пшенице и остале пољопривредне механизације, а увоз из Етиопије превасходно обухвата пољопривредне производе: кафу, уљарице, зачине.

4. Меморандум о разумевању (MoU) ПК Етиопије и ПК Србије. Националне коморе две земље, с обзиром на значајне потенцијале унапређења економске сарадње, нарочито виших облика сарадње и извоза опреме и технологије из Србије, размениле су и усагласиле текст Меморандума о сарадњи, који ће бити потписан приликом једне од наредних билатералних посета.

5. Реализовани послови са Етиопијом. Србија има могућност да пласира на ово тржиште (85 мил. људи) извоз знања и технологије. У питању су дугорочни послови индустријске кооперације, који би упослили наше производне погоне, који тренутно раде са смањеним капацитетима (ИМР, ИМТ). Најуспешнија сарадња са Етиопијом је извоз ИМР трактора (склапање у етиопској фабрици у Назарету), који је, након успешне реализације у 2012, настављен и 2013. Сарадња српских фирми из области машинске индустрије одвија се преко етиопске компаније МЕТЕК. Компанија Агростемин из Београда, закључила је са водећим пољопривредним компанијама у Етиопији (МИДРОК, АГРИЦЕФТ и КАРИТУРИ) уговоре о тестирању и употреби овог производа за добијање бољих приноса у производњи пшенице, кукуруза, пиринча, шећерне трске, поврћа.
Фирма ХПЦ из Крушевца, преко три године, извози фискалне касе на етиопско тржиште, у сарадњи са водећим формама у овој области (ХАРОМ компјутерс и МИДРОК). С обзиром да је ова српска фирма сачинила систем преноса података  о плаћању пореза преко модема, постоји могућност уговарања сарадње и са другим афричким партнерима, који су ушли у процес фискализације. Након посете Пореске управе Танзаније Министарству финансија и Пореској управи Србије, фирма ХПЦ је у 2012. добила регистрацију и за послове у Танзанији, а започети су разговори о пословној сарадњи и у Кенији и Зимбабвеу. 


  МУЛТИЛАТЕРАЛНА САРАДЊА

6. Афричка унија. У Адис Абеби се налази седиште Афричке уније (АУ), где се одржавају редовна, годишња заседања (сваког јануара текуће године). Летњи самити АУ се одржавају у појединим чланицама АУ, водећи рачуна о равноправној заступљености афричких региона (и франкофонских и англофонских земаља). Етиопија је актуелни председавајући АУ у 2013.

7. Односи Србије са АУ. Након стицања статуса посматрача РС у АУ (2005) и нашим редовним учешћима на самитима АУ на нивоу министра спољних послова, долази до значајног унапређења сарадње Србије са АУ. Током редовног Самита АУ, 24.-26.01.2012, делегација МСП РС учествовала је, у својству посматрача, на састанку Извршног савета АУ (ниво МИП-ова). На летњем Самиту АУ у АдисАбеби, од 12-14. јула 2012, делегацију РС предводио МСП И. Мркић, који је, поред високих представника Комисије АУ, остварио бројне сусрете са МИП-овима чланица АУ, укључујући Етиопију као земљу домаћина.

8. Сарадња у 2013.  Поред редовног Самита АУ, јануара 2013, на којем је РС била представљена на нивоу помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу, 25. маја у Адису, био је одржан и јубиларни Самит АУ, поводом 50 година од оснивања ОАЈ (Организације афричког јединства). На њему је учествовала делегација Р. Србије на челу са председником Т. Николићем што је, након дужег периода, уједно, била и прва посета Етиопији на нивоу председника државе.

 Билатерални односи
билатерални односи
Билатерални односи
Билатерални односи