| |     latinica | english  
Насловна
Гостовање амбасадора на Адис ТВ

Амбасадор Александар Ристић гостовао је у емисији "Дипломатски угао" која се емитује на престоничкој телевизији (Адис ТВ).

Теме разговора са водитељем Десалењем Масријеом били су политички односи Србије и Етиопије, питање Косова и Метохије, сарадња у области пољопривреде, придруживање Србије ЕУ, учешће у иницијативи пошумљавања Етиопије и пројекти „Адис Абеба на рекама“ и „Београд на води“, односно сарадња главних градова двеју земаља.Интервју амбасадора за "The Ethiopian Herald"

Амбасадор Александар Ристић говорио је за државни дневник The Ethiopian Herald о српско-етиопским односима и својим искуствима и утисцима о животу и раду у Адис Абеби, једном од градова који се развија најбрже на свету и чија градска администрација јача своје односе са српском престоницом.

 Акција пошумљавања у Етиопији


    Амбасада Републике Србије у Адис Абеби прикључила се великој акцији пошумљавања Етиопије током које је, само 29. јула 2019, засађено преко триста педесет милиона садница.

   Амбасадор Александар Ристић, на позив етиопског Министарства иностраних послова и Градске управе Адис Абебе, учествовао је у програму у ботаничкој башти у Гулелеу, на западу града.

    Адис ТВ известила је о српском доприносу иницијативи која за циљ има смањење последица климатских промена уз сађење четири милијарде стабала у Етиопији.    Сви запослени у Амбасади у дворишту су посадили више десетина младица.
 Пријем амбасадора код етиопског патријарха

Патријарх Етоипске православне (дохалкидонске) цркве Његова светост абуна Матиос I (Матеј I) примио је у куртоазну посету амбасадора Александра Ристића.

Патријарх Матиос I рекао је да се радује унапређењу сарадње двеју земаља и подсетио да Србија и Етиопија имају дугогодишњу историју добрих односа, као и да његова црква добро сарађује са Српском православном црквом.

 Фудбалски турнир у Адис Абеби

У Адис Абеби 7. јула 2019, у склопу обележавања Олимпијске недеље, одржан је ревијални турнир у малом фудбалу на коме су учествовале екипе државних функционера, владајуће коалиције, опозиционих партија, спортских новинара и дипломата.

У првој постави тима дипломатског кора, који у Етиопији чини преко 130 амабасада и више десетина међународних организација, у мечу против владиних представника (министри, државни тужилац, државни министри), наступио је српски амбасадор Александар Ристић.

Говорећи у припремном делу турнира о значају спорта у повезивању људи, председник етиопског Националног олимпијског комитета др Ашебир Волдегиоргис поручио је дипломатама да је одличан начин за одавање поштовања етиопском спорту пронашла Србија, у чијем се главном граду налази улица која носи име прослављеног атлетичара Абебеа Бикиле и да то може бити узор и другим земљама.ОДЛУКA о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону доступне су на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdfСидамска Нова година

У оквиру новогодишњих свечаности сидамског народа, једне од бројних заједница које живе у Етиопији, у Адис Абеби је 25. маја 2019. одржана прослава.

Сидамска Нова година - Чамбалала, чији се датум на традиционалан начин сваке године утврђује и саопштава припадницима тога народа, део је културног концепта који је 2015. уврштен на Унесков списак нематеријалне културне баштине човечанства.

На позив др Маркоса Теклеа, државног министра у Министарству иностраних послова Етиопије, амбасадор Александар Ристић, уз још неколико дипломата, присуствовао је догађају који су организовали Сидамци који живе у престоници.Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату

У Адис Абеби јуче је одржана прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату, у знак сећања на 5. мај 1941, када се цар Хајле Селасије, након пет година изганства, вратио у етиопску престоницу.

Скупу на Тргу победе присуствовала је и председница Етиопије Сахлеворк Зевде, покровитељка Удружења етиопских патриота, које организује догађаје у вези са чувањем сећања на догађаје из етиопске историје, а посебно на ослободичку борбу против италијанског завојевача 1936-41.


Oпширније...
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију

Амбасадор Александар Ристић дао је 25. априла 2019. интервју за етиопску националну телевизију (Ethiopian Broadcasting Corporation – EBC).

Домаћин разговора у емисији „Meet EBC“ био је Тефера Гедаму, један од најпознатијих етиопских новинара, документариста и водитеља, који је у претходним деценијама интервјуисао бројне овдашње и светске познате личности.

Питања су била у вези с историјом српско-етиопских односа, дешавањима на простору бивше Југославије, путу Србије ка ЕУ и могућностима за јачање сарадње између двеју земаља.Комеморација настрадалима у авионској несрећи

Комеморација жртвама авионске несреће од 10. марта 2019 - запосленима у систему Уједињених нација и невладиним оргаизацијама одржана је 10. априла 2019. у седишту Економске комисије Уједињених нација за Африку у Адис Абеби.

Међу настрадалима био је и српски држављанин Ђорђе Вдовић, службеник Свеског програма за храну.

На комеморацији су говорили представници Уједињених нација, Афричке Уније, Етиопије, "Етиопијан ерлајнса", Синдиката запослених у Уједињеним нацијама, невладиних органзација, као и супруга једне од жртава.

Пригодну верску службу одржали су свештеници Етиопске (дохалкидонске) православне цркве, Исламске заједнице, Римоктоличке цркве и Етиопске евангличке цркве.

Комеморцији су приуствовали и у Књигу жалости за погинулог српског држављанина уписали су се у име Амбасаде Републике Србије у Адис Абеби амбасадор Александар Ристић и први секретар Орета Новаковић Јовановић.

 Интервју амбасадора за недељник "Капитал"

Амбасадор Александар Ристић дао је интервју за етиопски недељник „Капитал“ (бр. 1061 од 7. априла 2019).

Питања су била у вези са трговинским односима Србије и Етиопије, могућим пољима сарадње, сличностима између пројеката „Београд на води“ и „Адис Абеба на рекама“, као и у вези с напретком Србије на путу приступања ЕУ.

„Капитал“ је познати етиопски часопис који се, углавном, бави економским темама и ужива углед у земљи.Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива

Амбасадор Републике Србије у Савезној Демократској Републици Етиопији Александар Ристић предао је 22. јануара 2019. копије акредитивних писама државном министру у Министарству иностраних послова Етиопије др Маркосу Теклеу.

У разговору који је уследио након церемоније, саговорници су се сагласили да традиционално одлични односи двеју земаља представљају чврст основ за развој сарадње у свим областима и у будућности.Вести
Гостовање амбасадора на Адис ТВ
Интервју амбасадора за "The Ethiopian Herald"
Акција пошумљавања у Етиопији
Пријем амбасадора код етиопског патријарха
Фудбалски турнир у Адис Абеби
ОДЛУКA о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону
Сидамска Нова година
Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију
Комеморација настрадалима у авионској несрећи
Интервју амбасадора за недељник "Капитал"
Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива
Архива вести