| |     latinica | english  
Насловна
Предаја акредитивних писама на Сејшелима

Амбасадор Александар Ристић предао је 15. октобра 2019. акредитвна писма председнику Републике Сејшели Данију Фору.

Традиционално пријатељски односи Србије и Сејшела трају преко 40 година.

У разговорима са сејшелским званичницима констатовано је да сарадња у областима образовања и здравства има конкретан садржај, а сејшелска страна посебно је захвалила на стипендијама које, у оквиру програма "Свет у Србији",  добијају и њихови студенти.

Амбасадор Ристић срео се и са представницима опозиције, приватног сектора и цивилног друштва.

 Годишња конфреренција Глобалног форума за сајбер експертизу – похвале српском тужилаштву

У Адис Абеби, у седишту Афричке уније, од 8. до 10. октобра 2019, одржана је Годишња конференција глобалног форума за сајбер експертизу (GFCE), глобалне платформе држава, међународних организација и приватног сектора за размену искустава у области изградње капацитета у том пољу.

Већ првог дана Годишње конференције, у радној групи у којој су обрађивана питања правног регулисања сајбер безбедности и планирања политика, као изузетно добар пример успешне праксе, модератор Захид Џамил и други излагачи истакли су Србију, посебно похваливши рад српског тужиоца за високотехнолошки кримимал Бранка Стаменковића.

На свечаном отварању говорили представници Саветодавног одбора GFCE и званичници Афричке уније, а емитоване су и поруке неколико истакнутих стручњака који нису могли да присуствују скупу, међу којима је био и српски експерт Владимир Радуновић.

Годишњој конференцији присуствовале су српске дипломате из Амбасаде у Етиопији – амбасадор Александар Ристић и заменица шефа мисије Светлана Јовановић.Прослава Крстовдана у Адис Абеби

У Адис Абеби 27. септембра 2019. прослављен је Крстовдан (Мескел), један од најважнијих празника у календару Етиопске православне (дохалкидонске) цркве.

У присуству стотине хиљада верника, представника савезне и градске власти, верских лидера из земље и иностранства и дипломата, на главном градском тргу, који се управо и зове Мескел (Трг Часнога крста), обележен је дан који у етиопском хришћанству има посебно место.

Амбасадор Александар Ристић присуствовао је церемонији на позив етиопског партијарха Матеја, а током свечаности дао је изјаву за Етиопску новинску агенцију.Изјаве амбасадора поводом етиопске Нове године

Амбасадор Александар Ристић пожелео је, у изјави за Адиску медијску мрежу (медијски сервис престонице), 11. септембра 2019, на дочеку нове године у организацији Градске управе Адис Абебе, а коме је присуствовала и председница Етиопије Сахлеворк Зевде, успешну нову годину грађанима и руководству Етиопије.

По етиопском календару, данас је почела 2012. година.

Раније снимљену, дужу амбасадорову поруку Адис ТВ, која је део истог медијског система, емитовала је у новогодишњој ноћи.Акредитација српског амбасадора при Афричкој унији

Амбасадор Александар Ристић предао је 4. септембра 2019. уводно писмо председавајућем Комисији Афричке уније Муси Факију Махамату, чиме се акредитовао као стални представник Републике Србије при Афричкој унији, чије је седиште у Адис Абеби.

Србија од 2005. у Афричкој унији има статус посматрача.

У разговору који је уследио након церемоније, а коме су присуствовали и Мурад Бен Дијаб, генерални секретар Комисије Афричке уније, др Намира Негм (амбасадор), главна правна саветница Афричке уније, и Еба Калондо, портпаролка председавајућег Комисији, закључено је да су пријатељски односи Србије и афричких земаља чврст основ за јачање сарадње у привреди, култури, образовању и другим областима.Изјава амбасадора за Етиопску новинску агенцију

Амбасадор Александар Ристић дао је 30. августа 2019. изјаву за Етиопску новинску агенцију (Ethiopian News Agency – ENA).

Питања су била у вези с билатералним односима Србије и Етиопије, као и о српском виђењу овдашњег реформског процеса, етиопског посредовања у решавању регионалних криза и доприноса мировним операцијама.Гостовање амбасадора на Адис ТВ

Амбасадор Александар Ристић гостовао је у емисији "Дипломатски угао" која се емитује на престоничкој телевизији (Адис ТВ).

Теме разговора са водитељем Десалењем Масријеом били су политички односи Србије и Етиопије, питање Косова и Метохије, сарадња у области пољопривреде, придруживање Србије ЕУ, учешће у иницијативи пошумљавања Етиопије и пројекти „Адис Абеба на рекама“ и „Београд на води“, односно сарадња главних градова двеју земаља.Интервју амбасадора за "The Ethiopian Herald"

Амбасадор Александар Ристић говорио је за државни дневник The Ethiopian Herald о српско-етиопским односима и својим искуствима и утисцима о животу и раду у Адис Абеби, једном од градова који се развија најбрже на свету и чија градска администрација јача своје односе са српском престоницом.

 Акција пошумљавања у Етиопији


    Амбасада Републике Србије у Адис Абеби прикључила се великој акцији пошумљавања Етиопије током које је, само 29. јула 2019, засађено преко триста педесет милиона садница.

   Амбасадор Александар Ристић, на позив етиопског Министарства иностраних послова и Градске управе Адис Абебе, учествовао је у програму у ботаничкој башти у Гулелеу, на западу града.

    Адис ТВ известила је о српском доприносу иницијативи која за циљ има смањење последица климатских промена уз сађење четири милијарде стабала у Етиопији.    Сви запослени у Амбасади у дворишту су посадили више десетина младица.
 Пријем амбасадора код етиопског патријарха

Патријарх Етоипске православне (дохалкидонске) цркве Његова светост абуна Матиос I (Матеј I) примио је у куртоазну посету амбасадора Александра Ристића.

Патријарх Матиос I рекао је да се радује унапређењу сарадње двеју земаља и подсетио да Србија и Етиопија имају дугогодишњу историју добрих односа, као и да његова црква добро сарађује са Српском православном црквом.

 Фудбалски турнир у Адис Абеби

У Адис Абеби 7. јула 2019, у склопу обележавања Олимпијске недеље, одржан је ревијални турнир у малом фудбалу на коме су учествовале екипе државних функционера, владајуће коалиције, опозиционих партија, спортских новинара и дипломата.

У првој постави тима дипломатског кора, који у Етиопији чини преко 130 амабасада и више десетина међународних организација, у мечу против владиних представника (министри, државни тужилац, државни министри), наступио је српски амбасадор Александар Ристић.

Говорећи у припремном делу турнира о значају спорта у повезивању људи, председник етиопског Националног олимпијског комитета др Ашебир Волдегиоргис поручио је дипломатама да је одличан начин за одавање поштовања етиопском спорту пронашла Србија, у чијем се главном граду налази улица која носи име прослављеног атлетичара Абебеа Бикиле и да то може бити узор и другим земљама.ОДЛУКA о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону доступне су на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdfСидамска Нова година

У оквиру новогодишњих свечаности сидамског народа, једне од бројних заједница које живе у Етиопији, у Адис Абеби је 25. маја 2019. одржана прослава.

Сидамска Нова година - Чамбалала, чији се датум на традиционалан начин сваке године утврђује и саопштава припадницима тога народа, део је културног концепта који је 2015. уврштен на Унесков списак нематеријалне културне баштине човечанства.

На позив др Маркоса Теклеа, државног министра у Министарству иностраних послова Етиопије, амбасадор Александар Ристић, уз још неколико дипломата, присуствовао је догађају који су организовали Сидамци који живе у престоници.Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату

У Адис Абеби јуче је одржана прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату, у знак сећања на 5. мај 1941, када се цар Хајле Селасије, након пет година изганства, вратио у етиопску престоницу.

Скупу на Тргу победе присуствовала је и председница Етиопије Сахлеворк Зевде, покровитељка Удружења етиопских патриота, које организује догађаје у вези са чувањем сећања на догађаје из етиопске историје, а посебно на ослободичку борбу против италијанског завојевача 1936-41.


Oпширније...
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију

Амбасадор Александар Ристић дао је 25. априла 2019. интервју за етиопску националну телевизију (Ethiopian Broadcasting Corporation – EBC).

Домаћин разговора у емисији „Meet EBC“ био је Тефера Гедаму, један од најпознатијих етиопских новинара, документариста и водитеља, који је у претходним деценијама интервјуисао бројне овдашње и светске познате личности.

Питања су била у вези с историјом српско-етиопских односа, дешавањима на простору бивше Југославије, путу Србије ка ЕУ и могућностима за јачање сарадње између двеју земаља.Комеморација настрадалима у авионској несрећи

Комеморација жртвама авионске несреће од 10. марта 2019 - запосленима у систему Уједињених нација и невладиним оргаизацијама одржана је 10. априла 2019. у седишту Економске комисије Уједињених нација за Африку у Адис Абеби.

Међу настрадалима био је и српски држављанин Ђорђе Вдовић, службеник Свеског програма за храну.

На комеморацији су говорили представници Уједињених нација, Афричке Уније, Етиопије, "Етиопијан ерлајнса", Синдиката запослених у Уједињеним нацијама, невладиних органзација, као и супруга једне од жртава.

Пригодну верску службу одржали су свештеници Етиопске (дохалкидонске) православне цркве, Исламске заједнице, Римоктоличке цркве и Етиопске евангличке цркве.

Комеморцији су приуствовали и у Књигу жалости за погинулог српског држављанина уписали су се у име Амбасаде Републике Србије у Адис Абеби амбасадор Александар Ристић и први секретар Орета Новаковић Јовановић.

 Интервју амбасадора за недељник "Капитал"

Амбасадор Александар Ристић дао је интервју за етиопски недељник „Капитал“ (бр. 1061 од 7. априла 2019).

Питања су била у вези са трговинским односима Србије и Етиопије, могућим пољима сарадње, сличностима између пројеката „Београд на води“ и „Адис Абеба на рекама“, као и у вези с напретком Србије на путу приступања ЕУ.

„Капитал“ је познати етиопски часопис који се, углавном, бави економским темама и ужива углед у земљи.Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива

Амбасадор Републике Србије у Савезној Демократској Републици Етиопији Александар Ристић предао је 22. јануара 2019. копије акредитивних писама државном министру у Министарству иностраних послова Етиопије др Маркосу Теклеу.

У разговору који је уследио након церемоније, саговорници су се сагласили да традиционално одлични односи двеју земаља представљају чврст основ за развој сарадње у свим областима и у будућности.Вести
Предаја акредитивних писама на Сејшелима
Годишња конфреренција Глобалног форума за сајбер експертизу – похвале српском тужилаштву
Прослава Крстовдана у Адис Абеби
Изјаве амбасадора поводом етиопске Нове године
Акредитација српског амбасадора при Афричкој унији
Изјава амбасадора за Етиопску новинску агенцију
Гостовање амбасадора на Адис ТВ
Интервју амбасадора за "The Ethiopian Herald"
Акција пошумљавања у Етиопији
Пријем амбасадора код етиопског патријарха
Фудбалски турнир у Адис Абеби
ОДЛУКA о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону
Сидамска Нова година
Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију
Комеморација настрадалима у авионској несрећи
Интервју амбасадора за недељник "Капитал"
Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива
Архива вести