| |     latinica | english  
Насловна
Сидамска Нова година

У оквиру новогодишњих свечаности сидамског народа, једне од бројних заједница које живе у Етиопији, у Адис Абеби је 25. маја 2019. одржана прослава.

Сидамска Нова година - Чамбалала, чији се датум на традиционалан начин сваке године утврђује и саопштава припадницима тога народа, део је културног концепта који је 2015. уврштен на Унесков списак нематеријалне културне баштине човечанства.

На позив др Маркоса Теклеа, државног министра у Министарству иностраних послова Етиопије, амбасадор Александар Ристић, уз још неколико дипломата, присуствовао је догађају који су организовали Сидамци који живе у престоници.Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату

У Адис Абеби јуче је одржана прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату, у знак сећања на 5. мај 1941, када се цар Хајле Селасије, након пет година изганства, вратио у етиопску престоницу.

Скупу на Тргу победе присуствовала је и председница Етиопије Сахлеворк Зевде, покровитељка Удружења етиопских патриота, које организује догађаје у вези са чувањем сећања на догађаје из етиопске историје, а посебно на ослободичку борбу против италијанског завојевача 1936-41.


Oпширније...
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију

Амбасадор Александар Ристић дао је 25. априла 2019. интервју за етиопску националну телевизију (Ethiopian Broadcasting Corporation – EBC).

Домаћин разговора у емисији „Meet EBC“ био је Тефера Гедаму, један од најпознатијих етиопских новинара, документариста и водитеља, који је у претходним деценијама интервјуисао бројне овдашње и светске познате личности.

Питања су била у вези с историјом српско-етиопских односа, дешавањима на простору бивше Југославије, путу Србије ка ЕУ и могућностима за јачање сарадње између двеју земаља.Комеморација настрадалима у авионској несрећи

Комеморација жртвама авионске несреће од 10. марта 2019 - запосленима у систему Уједињених нација и невладиним оргаизацијама одржана је 10. априла 2019. у седишту Економске комисије Уједињених нација за Африку у Адис Абеби.

Међу настрадалима био је и српски држављанин Ђорђе Вдовић, службеник Свеског програма за храну.

На комеморацији су говорили представници Уједињених нација, Афричке Уније, Етиопије, "Етиопијан ерлајнса", Синдиката запослених у Уједињеним нацијама, невладиних органзација, као и супруга једне од жртава.

Пригодну верску службу одржали су свештеници Етиопске (дохалкидонске) православне цркве, Исламске заједнице, Римоктоличке цркве и Етиопске евангличке цркве.

Комеморцији су приуствовали и у Књигу жалости за погинулог српског држављанина уписали су се у име Амбасаде Републике Србије у Адис Абеби амбасадор Александар Ристић и први секретар Орета Новаковић Јовановић.

 Интервју амбасадора за недељник "Капитал"

Амбасадор Александар Ристић дао је интервју за етиопски недељник „Капитал“ (бр. 1061 од 7. априла 2019).

Питања су била у вези са трговинским односима Србије и Етиопије, могућим пољима сарадње, сличностима између пројеката „Београд на води“ и „Адис Абеба на рекама“, као и у вези с напретком Србије на путу приступања ЕУ.

„Капитал“ је познати етиопски часопис који се, углавном, бави економским темама и ужива углед у земљи.Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива

Амбасадор Републике Србије у Савезној Демократској Републици Етиопији Александар Ристић предао је 22. јануара 2019. копије акредитивних писама државном министру у Министарству иностраних послова Етиопије др Маркосу Теклеу.

У разговору који је уследио након церемоније, саговорници су се сагласили да традиционално одлични односи двеју земаља представљају чврст основ за развој сарадње у свим областима и у будућности.Вести
Сидамска Нова година
Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију
Комеморација настрадалима у авионској несрећи
Интервју амбасадора за недељник "Капитал"
Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива
Архива вести