| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Амбасада Републике Србије у Демократској Републици Етиопији тренутно не ради.
Молимо обратите се Амбасади Републике Србије у Републици Кенији.

 

 
 
 
Режим уласка српских држављана у стране земље

ЕТИОПИЈА

Српски држављани могу улазити у Етиопију.

Од 7. јуна 2021. уведена је обавеза поседовања дигиталног сертификата којим се доказује да је путник негативан на нови вирус корона.

Сви путници у обавези су да креирају налог на сајту trustedtravel.panabios.org и да, у складу да следе упутство (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) у вези са добијањем дигиталног сертификата.

Детаљи нових правила дати су у информацији етиопског Министарства здравља (овде и овде).

Нова правила односе се и на излазак из Етиопије, улазак у ту земљу и на транзит кроз њу.

До 1. јула 2021. важиће паралелно и досадашња правила, према којима је за улазак у Етиопију, путницима старијим од десет година, потребан је негативан PCR тест не старији од 120 сати односно пет дана (гледа се тренутак слетања у Адис Абебу).

На аеродрому се путницима мери температура и проверава се да ли имају симптоме ковида 19. Путници са симптомима упућују се у за то одређене центре.

Обавезна је самоизолација од седам дана (на аеродрому се оставља адреса боравка).

Дипломате нису у обавези да имају негативан PCR тест, али морају ићи у карантин у кућним условима у трајању од 14 дана.

Путницима који допутују са позитивним PCR тестом неће бити дозвољен улаз у Етиопију.

Путници у транзиту не морају имати негативан тест са собом (не смеју напуштати аеродром), али ако им транзит траје дуже од 24 сата, морају да буду у изолацији у за то одређеном хотелу.

Страни држављани под истим условима могу да улазе у Етиопију.

Додатне информације могу се пронаћи на веб-сајтовима етиопске националне авио-компаније "Етиопијан ерлајнс" и имиграционе службе.

Директива Етиопског института за народно здравље садржи и друге корисне податке о мерама та сузбијање ширења ковида 19.

 

ЏИБУТИ

Српски држављани могу да улазе у Џибути само са негативним PCR тестом (за старије од 11 година, како на уласку, тако и на изласку), док ће по доласку у Џибути бити рађени и брзи тестови, уз обавезан карантин.

Путници старији од 25 година који имају потврду о вакцинацији не морају да иду у десетодневни карантин.

Улазак није дозвољен онима који су боравили у Јужној Африци, Бразилу или Индији или су само транзитирали кроз те земље.

Сви детаљи о мерама на снази за улазак у Џибути могу се наћи у декрету.

Страни држављани под истим условима могу да улазе у Џибути.

СЕЈШЕЛИ

Српским држављанима дозвољено је путовање на Сејшеле, али уз одобрење тамошњих здравствених власти.

Страни држављани морају показати негативан PCR тест по доласку (не старији од 72 сата), а преко посебне платформе на страници https://seychelles.govtas.com/ претходно се прибавља одобрење за улазак.

Путници се охрабрују да се пре пута вакцинишу, али њихов статус у том погледу не утиче на улазак у земљу.

Осигурање које покрива ковид 19 јесте обавезно.

Додатне информације о режиму уласка на Сејшеле и мерама за спречавање ширења ковида 19 могу се наћи на посебној презентацији сејшелске владе.

ЈУЖНИ СУДАН

Српски држављани могу да улазе у Јужни Судан ако имају негативан тест. Страни држављани под истим условима могу да улазе у Јужни Судан.

ТАНЗАНИЈА

Танзанија је 4. маја 2021. пооштрила услове за улазак.

Српски држављани могу улазити у Танзанију, али сви путници морају имати негативан PCR тест (не старији од 72 сата), а по доласку морају, о свом трошку (25 долара), да ураде и брзи тест и да буду детаљно здравствено проверени.

Пре долазак у Танзанију (у року од 24 сата) сви путници морају да попуне образац на сајту https://afyamsafiri.moh.go.tz/.

Страни туристи морају се током боравка у Танзанији придржавати превентивних мера (хигијена руку, маске, физичка дистанца).

Правила о уласку и понашању дата су на веб-сајту танзанског Министарства здравља, а тренутно је на снази Обавештење број 7, које детаљно регулише услове уласка у Танзанију и боравка у њој.

За доласке из Индије важе посебна правила, која укључују и карантин.

МАДАГАСКАР

Српски држављани не могу улазити на Мадагаскар.

Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане.


Селаковић честитао Дан Африке

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом обележавања Дана Африке у којој је пожелео просперитет и благостање свим афричким земљама и народима.

Селаковић је подсетио да се у Србији од 2017. године 25. мај обележава као Дан пријатељства са народима Африке и да је тиме наша земља показала жељу да негује и брижљиво гради сарадњу са афричким земљама.У честитки се наводи да је Србија истински посвећена развоју свестраних односа са афричким земљама са којима је повезује традиционално пријатељство које датира још из периода СФРЈ и додаје се да се ти односи темеље на принципима заједништва, узајамног разумевања и подршке, али и сарадње и солидарности.

Министар је у честитки подвукао опредељење Србије за интензивирање политичких, економских, културних и образовних веза са афричким земљама, посебно истичући вишегодишњи програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији који се наставља и ове године.

Такође, Селаковић је указао на значај сарадње са афричким земљама у мултилатералним форумима, од којих је посебно истакао Унеско.

Министар је у честитки упућеној афричким колегама, а коју је сталним делегацијама афричких земаља при Унеску дистрибуирала Стална делегација Србије при овој организацији, изразио посебно задовољство што је и ове године настављена традиција обележавања Дана Африке и под окриљем Унеска напомињући да је Србија и финансијски подржала одржавање манифестације „Недеља Африке“ у Унеску. Додао је да Србија снажно подржава активности ове организације у афричким земљама, као и да се наша земља залаже за што садржајнију и свеобухватнију подршку Унеска Африци.

25. мај 2021.


Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн.

Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености.

Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије. „Србија је остварила један од најбољих резултата у прошлој години упркос изазовима пандемије“, изјавио је Мартејн, посебно истакавши да је Србија била једна од ретких земаља којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста од 5% коју је дао прошле године.

Председник Вучић је додао да је Србија већ после првог квартала 2021. године на добром путу да оствари планирани раст од 6% како је и предвиђено, будући да је један од главних фокуса Владе Србије улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција.

„Србија је 2020. године била у самом врху по приведном расту у Европи и уверен сам да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту“, рекао је председник Вучић и додао да је задовољан тиме што Србија и даље, упркос ситуацији везаној за пандемију, има изузетно јак прилив инвестиција.

Председник Вучић и Јан Кејс Мартејн разговарали су и о новом аранжману саветодавног карактера, који је од посебног значаја у светлу унапређења опште инвестиционе климе у Србији, као и у контексту још већег поверења инвеститора.

„Имајући у виду огроман напредак Србије у протеклих осам година, приоритетни циљ овог аранжмана биће да очува постигнуте резултате, али и да обезбеди подршку у даљем спровођењу структурних реформи усмерених на још бржи, снажнији и одрживији раст“, рекао је председник Вучић и захвалио ММФ-у и личном ангажовању Јана Кејса Мартејна на професионалној и стручној подршци на коју Србија умногоме рачуна.

Председник Вучић је истакао да ће Србија посебну пажњу посветити реформама у јавним предузећима, те да ће приоритети и даље бити улагања у инфраструктуру, стварање још боље климе за инвестиције, већа улагања у животну средину, науку и капиталне пројекте, што ће додатно и дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредним годинама.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rs

21. април 2021.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова