| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Амбасада Републике Србије Адис Абеба

 

Working Hours
Monday - Friday: 9:00 - 17:00 hours
The Consular Section is open to public: 9:00 - 13:00 hours

Holidays

Address

Kirkos-Kazanchis

Josif Tito Street
W15 K26, House No.923,
P.O.Box 1341
ADDIS ABABA
ETHIOPIA

Phone:   + 25111 / 551-7804 Directions/Map
Telefon: + 25111 / 551-5659 Jurisdiction
Fax:        + 25111 / 551-4192 Honorary Consuls

E-mail: serbambadis@yahoo.com

 
web: http://www.addisababa.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Историјске везе Србије и Етиопије - ново представљање

Крајем 2019. у Адис Абеби, на простору на коме се налазе некадашње царске палате и премијерске канцеларије, отворен је Парк „Јединство“.

У питању је комплекс са културним, историјским и природњачким садржајима, који је дуже од столећа био затворен за јавност.

Реформе које је 2018. покренуо етиопски премијер Абиј Ахмед обухватају широк спектар области, а у склопу промена које влада изводи одлучено је да се грађанима и туристима омогући да обилазе некада недоступне грађевине и шеталишта.

Палата цара Менелика II

Најважнији објекти у парку јесу палате цара Менелика II (1844-1913), у чијој је једној од одаја био прикључен први телефон у Етиопији, као и његова сала за банкете, у коју се могло (и може) сместити 8.000 званица, а у којој је наредни етиопски цар – Хајле Селасије (1892-1975) – организовао пријем осниваче Организације афричког јединства (1963), данашње Афричке уније.

Престони хол

У Престоном холу, у коме су цареви примали локалне племиће и светске лидере, налази се главна историјска изложба.

Ствараоци поставке, од свих државника који су походили Етиопији, одабрали су да прикажу детаље из посета само трију личности: британске краљице Елизабете II (1965), некадашњег француског председника Шарла де Гола (1966) и југословенског лидера Јосипа Броза Тита (1956, заправо 1955).

У објашњењу уз слику Ј. Б. Тита наводи се да је савезништво Југославије и Етиопије, којој је тада на челу био Хајле Селасије, било засновано на историји отпора италијанском фашизму. Током посете, како стоји на слици, двојица државника договорила су се о оснивању неколико југословенско-етиопских предузећа.


Сарадња са младима Адис Абебе

На позив Канцеларије за омладину и мобилизацију за добровољне активности младих Града Адис Абебе, представница Амбасаде Републике Србије Светлана Јовановић била је 21. децембра 2019. специјална гошћа на завршном делу тронедељног курса  о друштвеном ангажовању младих.

Теме обуке биле су очување мира и инклузија социјално маргинализованих група, док је завршни догађај носио назив „Заједништво“.

Светлана Јовановић одржала је предавање о значају заједништва, солидарности и учешћа младих у друштвеним процесима. 


Промоција првог етиопског стрипа заснованог на истинитој причи

У Амбасади Републике Србије у Адис Абеби 11. децембра 2019. одржана је промоција стрипа Agga, првог таквог уметничког израза икада објављеног у Етиопији.

Спонзор издања је Република Србија.

У Етиопији је општепозната прича о Абдиси Аги (Abdissa/Abdisa Aga/Agga), рођеном око 1920, јунаку Другог италијанско-абисинског рата, и његовим југословенском пријатељима Јулију и Стефану.

Насловна страна стрипа Agga

Према Абдисином дневнику, који је у Етиопији веома знана литература, након рањавања 1937, он је заробљен и пребачен у Италију, где је осуђен на осам година затвора. Као патриота и несутрашиви борац, држан је под посебном присмотром. Ипак, са шесторицом Југословена, Абдиса је утекао и у шумама се спојио са другом групом одбеглих заробљеника, углавном Југословена и Енглеза. На наговор Абдисе, они су се вратили у логор и ослободили многе заробљенике. Предвођени Абдисом, једним британским мајором и једним Југословеном (чије се име различито наводи, али најчешће стоји Јулије) преживели су наставили да се боре против Италијана и Немаца. Има индиција да су се борили не само у Италији већ и у Југославији. Легенда каже да су Абдиса и његов југословенски пријатељ ушли џипом у ослобођени Рим носећи заставе Етиопије и Југославије.

Одломци из стрипа

Абдисина храброст деценијама је инспирација Етиопљанима. Иако је неко време био заборављен, на њега је, по предању, цара Хајла Селасија, подсетио маршал Тито, коме је Абдисино јунаштво било познато, и Абдиса је добио одговарајући чин и постао царев телохранитељ. Умро је крајем седамдесетих година ХХ века.

Говорници на промоцији (с лева на десно): Адис Алем Абдиса, ћерка Абдисе Аге, Минас Халефом, аутор стрипа, Александар Ристић, амбасадор Србије у Етиопији, и Данијел Месфин, председник Удружења етиопских патриота

Аутор стрипа Минас Халефом

На промоцији стрипа говорили су Данијел Месфин, председник Удружења етиопских патриота, организације која окупља ратне ветеране и њихове потомке и поштоваоце, Минас Халефом, аутор стрипа, Адис Алем Абдиса, ћерка Абдисе Аге, и амбасадор Александар Ристић, док је пензионисани генерал Васихун Негату, ратни друг Абдисе из рата са Сомалијом 1964, одржао пригодно слово и аутору и амбасадору дао по примерак своје књиге сећања.

Представници етиопске владе и део чланова дипломатског кора

У салону Амбасаде било је преко сто гостију, међу којима су, поред грађана заинтересованих за уметност, стрип и историју, били и Небијат Гетачов, портпарол Министарства иностранох послова Етиопије, Воркнех Аклилу, саветник министарке културе и туризма, два посланика из Дома народних представника, принц Бедемаријам Маконен, унук цара Хајла Селасија, амбасадори и дипломате, Етиопљани који су студирали у Србији, наши држављани који живе у Етиопији, као и пријатељи и породица аутора и Абдисе.

Долазак етиопских старих ратника и њихових поштовалаца у двориште Амбасаде Србије у Адис Абеби

Посебно интересовање изазвали су организовани долазак и присуство етиопских старих ратника, њихових поштовалаца и некадашњих официра, од којих је један стар 102 година.

Етиопски ветарани

Овај догађај, који је привукао велику пажњу јавности и медија, учврстио је партнерске односе Србије и Етиопије на још једном пољу – у области културе.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова