| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Амбасада Републике Србије Адис Абеба

 

Working Hours
Monday - Friday: 9:00 - 17:00 hours
The Consular Section is open to public: 9:00 - 13:00 hours

Holidays

Address

Kirkos-Kazanchis

Josif Tito Street
W15 K26, House No.923,
P.O.Box 1341
ADDIS ABABA
ETHIOPIA

Phone:   + 25111 / 551-7804 Directions/Map
Telefon: + 25111 / 551-5659 Jurisdiction
Fax:        + 25111 / 551-4192 Honorary Consuls

E-mail: serbambadis@yahoo.com

 
web: http://www.addisababa.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Избори 2020 – упозорење

ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, која те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.


Пројекти који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Пријављивање траје од 18. маја до 1. јуна 2020.

Све информације о конкурсима и процедури пријављавања могу се наћи на сајту Управе та сарадњу са дијаспором и Србима у региону: https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.


Избори 2020.

Избори за народне посланике, посланике у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и одборнике у скупштинама градова и општина одржаће се 21. јуна 2020.

Захтеви српских држављана за гласање у инистранству на изборима за народне посланике примају се до 30. маја 2020. у поноћ по времену у Србији.

Српски држављани могу на основу јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе: https://upit.birackispisak.gov.rs


Уколико је грађанин уписан у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству;


Уколико грађанин није уписан у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- Захтев за упис у јединствени бирачки списак и
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

Српски држављани са пребивалиштем на конзуларном подручју Амбасаде Републике Србије у Адис Абеби (Етиопија, Танзанија, Јужни Судан, Џибути, Сејшели и Мадагаскар) попуњене и потписане захтеве, уз копију важећег српског личног документа (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ), достављају е-поштом Амбасади на адресу serbambadis@yahoo.com.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова