| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Embassy of the Republic of Serbia in Addis Ababa

 

Working Hours
Monday - Friday: 9:00 - 17:00 hours
The Consular Section is open to public: 9:00 - 13:00 hours

Holidays

Address

Kirkos-Kazanchis

Josif Tito Street
W15 K26, House No.923,
P.O.Box 1341
ADDIS ABABA
ETHIOPIA

Phone:   + 25111 / 551-7804 Directions/Map
Telefon: + 25111 / 551-5659 Jurisdiction
Fax:        + 25111 / 551-4192 Honorary Consuls

E-mail: serbambadis@yahoo.com

 
web: http://www.addisababa.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Режим уласка српских држављана у стране земље

ЕТИОПИЈА

Српски држављани могу улазити у Етиопију. Потребан је негативан PCR тест не старији од пет дана (од тренутка узимања узорка), а на аеродрому се узима се нови узорак за тестирање. На аеродрому се проверава и постоје ли симптоми ковида 19 – ако постоје, путник ће биће упућен у за то одређени изолациони центар, где чека резултате, а ако не постоје, иде на 14 дана кућне изолације. Уколико резултат новог теста буде позитиван, са путником ће се поступати у складу с протоколом. Путницима који допутују са позитивним PCR тестом неће бити дозвољен улаз у Етиопију. Улазак без теста или са тестом старијим од пет дана подразумева седам дана карантина у специјално одређеном хотелу или центру. Ако после у Етиопији урађеног теста имају негативан резултат, остају још 14 дана у кућној изолацији, а ако је резултат позитиван, с особом се поступа у складу с протоколом. Страни држављани под истим условима могу да улазе у Етиопију.

ЏИБУТИ

Српски држављани могу да улазе у Џибути под условом да се тестирају по слетању (25 долара) и сачекају (сат до сат и по) резултате. Ако су позитивни, иду у изолацију о свом трошку. Страни држављани под истим условима могу да улазе у Џибути.

СЕЈШЕЛИ

Српски држављани, будући да се Србија не налази на списковима нискоризичних (Белгија, Кина, Кипар, Естонија, Финска, Исланд, Мађарска, Ирска, Јапан, Летонија, Литванија, Малта, Маурицијус, Холандија, Нови Зеланд, Норвешка и Тајланд) и средњеризичних земаља (Француска, Аустрија, Канада, Куба, Чешка, Данска, Немачка, Грчка, Италија, Луксембург, Малезија, Монако, Сингапур, Словачка, Словенија, Јужна Кореја, Шпанија, Шри Ланка, Швајцарска и УАЕ), неће моћи, како ствари сада стоје да, након обнављања авио-саобраћаја (комерцијални летови) 1. августа 2020, улазе на Сејшеле. Страни држављани – посетиоци из нискоризичних земаља морају показати негативан PCR или антигенски тест не старији од 72 сата, а они из средњеризичних земаља негативан PCR тест. Резултати тестова достављају је е-поштом пре пута на адресу visitor@health.gov.sc и показују се особљу авио-компаније пре укрцавања. Од свих који дођу може бити тражено да прођу нову проверу, а могу и да поново буду тестирани, док се особе које показују симптоме одвајају од групе. Осигурање је обавезно.

ЈУЖНИ СУДАН

Српски држављани могу да улазе у Јужни Судан ако имају негативан тест. Страни држављани под истим условима могу да улазе у Јужни Судан.

ТАНЗАНИЈА

Српски држављани могу улазити у Танзанију, али сви путници детаљно се прегледају по доласку (нема обавезног карантина). Сви путници чије земље или авио-компаније којима су допутовали траже негативан тест као услов за путовање морају такав тест показати на уласку у Танзанију. Путници који имају симптоме ковида 19 детаљно ће бити прегледани, а може се тражити да буду и тестирани (RT-PCR). Страни туристи морају се током боравка у Танзанији придржавати превентивних мера (хигијена руку, маске, физичка дистанца).

МАДАГАСКАР

Српски држављани не могу улазити на Мадагаскар. Иста забрана, у условима затворених аеродрома и лука, важи за све стране држављане.


Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону – одлуке о суфинансирању

У вези са конкурсима за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, први потпредседник Владе и министар спољних послова донео је Одлуку о о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.


Избори 2020 – упозорење

ЛАЖНИ САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, која те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова