| |     ћирилица | english  
Naslovna
bilateralni odnosi

BILATERALNI ODNOSI


1. Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1952. Etiopija je dugi niz godina jedan od znacajnijih partnera Jugoslavije – Srbije na africkom kontinentu. Bilateralni odnosi su tradicionalno dobri I prijateljski, zasnovani na zajednickom istorijskom I pravoslavnom nasledju. Etiopija je zatvorila Ambasadu u Beogradu 1992, a njena Ambasada u Rimu je akreditovana i za Republiku Srbiju (RS).
Ambasada RS u Adis Abebi pokriva Tanzaniju, Sejsele, Djibuti, Komorsku uniju, Madagaskar i Somaliju. S obzirom da je 3. Januara 2012. doslo i do uspostavljanja diplomatskih odnosa  sa Juznim Sudanom (na osnovu odluke Vlade RS iz avgusta 2011), Ambasada RS u Adis Abebi, od 2012, radno pratii odnose sa tom zemljom.

2. Politicki odnosi. Етиопија је водећа земља у региону Рога Африке, при чему је седиште АУ у Адис Абеби. Она је актуелни председавајући АУ у 2013. и актуелни председавајући регионалног блока источне Африке - ИГАД. Odnose dve zemlje karakterise trend unapredjenja. Politicki odnosi su unapredjeni nizom susreta na pojedinim medjunarodnim sastancima, pocev od Samita AU 2008, kada je ostvaren susret  predsednika B. Tadica I ranijeg premijera Melesa. Realizovan je i susret predsednika parlamenata dve zemlje, na sastanku Inter-parlamentarne unije, aprila 2009. u Adis Abebi.  Znacajna je bila i poseta ministra poljoprivrede RS Etiopiji, maja 2010.

Etiopska delegacija je ucestvovala na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja – PNZ u Beogradu, septembra 2011, povodom obelezavanja 50.godisnjice od osnivanja Pokreta i Prve konferencije PNZ. Tom prilikom, otvorene su perspektive daljeg unapredjenja bilateralnih odnosa, saradnje u raznim domenima, ukljucujuci upoznavanje sa radom Diplomatskih akadenmija. Inicirano je i odrzavanje zasedanja Mesovite komisije za ekonomsku saradnju. Razgovarano je i o obrazovnoj saradnji  i ucescu etiopskih studenata u Programu „Svet u Srbiji“, u okviru koga RS stipendira jedan broj studenata iz clanica PNZ. Inace, do sada je ostvareno ucesce 6 (sest) etiopskih stidenata, 5 (pet) sa Sejsela i ocekuje se prikljucenje studenata iz Juznog Sudana I Madagaskara.

Značajan pomak u političkim odnosima učinjen je i našim redovnim učešćima na Samitima AU na nivou MIP.  Tokom samita su realizovani redovni  bilateralni susreti ministara spoljnih poslova dve zemlje. Ti susreti su omogucili unapređenje političkih odnosa, uz izraženu spremnost za unapređenje bilatweralne ekonomske saradnje.

BILATERALNI EKONOMSKI ODNOSI


3. Spoljnotrgovinska razmena. Nakon visegodisnjeg zastoja u privrednoj saradnji, dolazi do ozivljavanja ekonomskih odnosa, koje zapocinje tokom 2009. i 2010, uz nastavak uzlaznog trenda tokom 2011. I 2012.
U 2012, spoljnotrgovinska razmena RS sa Etiopijom iznosila je 10,029 miliona dolara, od cega je nas izvoz iznosio 9,586 miliona USD, a uvoz iz Etiopije 443.000 US dolara.  Strukturu naseg izvoza cini, pretezno, izvoz traktora, fiskalnih kasa, psenice I ostale poljoprivredne mehanizacije, a uvoz iz Etiopije prevashodno obuhvata poljoprivredne proizvode: kafu, uljarice, zacine.

4. Memorandum o razumevanju – MoU Privredne komore Srbije I Privredne komore Etiopije. Nacionalne komore dve zemlje, s obzirom na znacajne potencijale unapredjenja ekonomske saradnje, narocito visih oblika saradnje i izvoza opreme I tehnologije iz Srbije, razmenile su I usaglasile tekst Memoranduma o saradnji , koji ce biti potpisan prilikom jedne od narednih, bilateralnih poseta.

5. Realizovani poslovi sa Etiopijom. Srbija ima mogucnost da plasira ne etiopsko trziste (85 miliona stanovnika) znanje I tehnologiuju. U pitanju su dugorocni poslovi industrijske kooperacije, koji bi uposlili proizvodne pogone, koji trenutno, rade sa smanjenim kapacitetima (IMR, IMT). Najuspesnija saradnja sa Etiopijom je izvoz traktora (sklapanje u fabrici u Nazaretu), koji je, nakon uspesne realizacije u 2012, nastavljen I u 2013. Saradnja srpskih firmi iz oblasti masinske industrije odvija se preko etiopske kompanije METEK. Kompanija Agrostemin iz Beograda zakljucila je sa vodecim poljoprivrednim kompanijama u Etiopiji (MIDROC, AGRICEFT, KARITURI) ugovore o testiranju i upotrebi ovog proizvoda za bolje prinose u proizvodnji psenice, kukuruza, pirinca, secerne trske i povrca.  Firma HPC iz Krusevca, preko tri godine, izvozi fiskalne kase na etiopsko trziste, u saradnji sa vodecim kompanijama u ovoj oblasti (Harom computers i MIDROC). S obzirom da je ova srpska firma sacinila sistem prenosa podataka o placanju poreza preko modema, postoji mogucnost ugovaranja saradnje i sa drugim africkim partnerima, koji su usli u proces fiskalizacije. Nakon posete Poreske uprave Tanzanije Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srbije, firma HPC je u 2012. dobila registraciju i za poslove u Tanzaniji, a zapoceti su razgovori  u Keniji  i Zimbabveu.

MULTILATERALNA SARADNJA SA AFRICKOM UNIJOM

6. Africka unija. U Adis Abebi se nalazi sediste Africke unije (AU), gde se odrzavaju redovna, godisnja zasedanja (svakog januara tekuce godine). Letnji Samiti AU odrzavaju se u pojedinim clanicama AU, vodeci racuna o ravnopravnoj zastupljenosti africkih regiona (i frankofonskih I anglofinskih zemalja). Етиопија је актуелни председавајући АУ у 2013.

7. Odnosi Srbije sa AU.  Nakon sticanja statusa posmatraca RS u AU (2005) I našim redovnim učešćimas na samitima AU na nivou ministra spoljnih poslova (MIP), dolazi do značajnog unapređenja saradnje Srbije sa AU.  Tokom redovnog Samita AU, 24-26.01.2012, delegacija MSP RS učestvovala je, u svojstvu posmatrača, na sastanku Izvršnog saveta AU (nivo MIP-ova).  Na letnjem Samitu AU  u Adis Abebi, jula 2012, delegaciju RS je predvbodio MSP I. Mrkić, koji je, pored visokih predstavnika Komisije AU, ostvario brojne susrete sa MIP-ovima članica AU, uključujući Etiopiju kao zemlju domacina.

8. Saradnja RS i AU u 2013. Pored redovnog Samita AU, januara 2013, na kojem je RS bila predstavljena na nivou pomocnika ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju, 25. maja 2013. u Adisu, odrzan je Jubilarni Samit AU, povodom 50 godina od osnivanja Organizacije africkog jedinstva. Na Samitu je delegaciju Srbije predvodio predsednik T. Nikolic, sto je, nakon duzeg perioda, ujedno bila i prva poseta Etiopiji na nivou predsednika drzave.     

 

 

 

 Bilateralni odnosi
bilateralni odnosi
bilateralni odnosi
Bilateralni odnosi