| |     latinica | english  
Насловна
билатерални односи

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ


1. Дипломатски односи су успостављени 1952. Етиопија је дуги низ година била један од значајнијих партнера Југославије-Србије на афричком континенту. Билатерлани односи су традиционално добри и пријатељски, засновани на заједничким, историјском и православном наслеђу. Етиопија је затворила Амбасаду у Београду 1992, а њена Амбасада у Риму је акредитована и за РС.

Амбасада у Адис Абеби задужена је и за Танзанију, Сејшеле, Џибути, Мадагаскаром и Јужни Судан, као и за Афричку унију. 

2. Политички односи. Политички односи унапређени су низом сусрета на међународним скуповима. 

Значајан помак у политичким односима учињен је и нашим редовним учешћима на самитима АУ. Током самита су реализовани редовни билатерални сусрети министара спољних послова двеју земаља. Ти сусрети су омогућили унапређење политичких односа, уз изражену спремност за унапређење билатералне економске сарадње.

 БИЛАТЕРАЛНИ ЕКОНОМСКИ ОДНОСИ

3. Спољнотрговинска размена. Структуру нашег извоза претежно чини извоз трактора, фискалних каса, пшенице и остале пољопривредне механизације, а увоз из Етиопије превасходно обухвата пољопривредне производе: кафу, уљарице, зачине.

4. Меморандум о разумевању (MoU) ПК Етиопије и ПК Србије. Националне коморе две земље, с обзиром на значајне потенцијале унапређења економске сарадње, нарочито виших облика сарадње и извоза опреме и технологије из Србије, размениле су и усагласиле текст Меморандума о сарадњи, који ће бити потписан приликом једне од наредних билатералних посета.

5. Реализовани послови са Етиопијом. Србија има могућност да пласира на ово тржиште (85 мил. људи) извоз знања и технологије. У питању су дугорочни послови индустријске кооперације, који би упослили наше производне погоне, који тренутно раде са смањеним капацитетима (ИМР, ИМТ). Најуспешнија сарадња са Етиопијом је извоз ИМР трактора (склапање у етиопској фабрици у Назарету), који је, након успешне реализације у 2012, настављен и 2013. Сарадња српских фирми из области машинске индустрије одвија се преко етиопске компаније МЕТЕК. Компанија Агростемин из Београда, закључила је са водећим пољопривредним компанијама у Етиопији (МИДРОК, АГРИЦЕФТ и КАРИТУРИ) уговоре о тестирању и употреби овог производа за добијање бољих приноса у производњи пшенице, кукуруза, пиринча, шећерне трске, поврћа.
Фирма ХПЦ из Крушевца, преко три године, извози фискалне касе на етиопско тржиште, у сарадњи са водећим формама у овој области (ХАРОМ компјутерс и МИДРОК). С обзиром да је ова српска фирма сачинила систем преноса података  о плаћању пореза преко модема, постоји могућност уговарања сарадње и са другим афричким партнерима, који су ушли у процес фискализације. Након посете Пореске управе Танзаније Министарству финансија и Пореској управи Србије, фирма ХПЦ је у 2012. добила регистрацију и за послове у Танзанији, а започети су разговори о пословној сарадњи и у Кенији и Зимбабвеу. 


  МУЛТИЛАТЕРАЛНА САРАДЊА

6. Афричка унија. У Адис Абеби се налази седиште Афричке уније (АУ), где се одржавају редовна, годишња заседања (сваког јануара текуће године). Летњи самити АУ се одржавају у појединим чланицама АУ, водећи рачуна о равноправној заступљености афричких региона (и франкофонских и англофонских земаља). Етиопија је актуелни председавајући АУ у 2013.

7. Односи Србије са АУ. Након стицања статуса посматрача РС у АУ (2005) и нашим редовним учешћима на самитима АУ на нивоу министра спољних послова, долази до значајног унапређења сарадње Србије са АУ. Током редовног Самита АУ, 24.-26.01.2012, делегација МСП РС учествовала је, у својству посматрача, на састанку Извршног савета АУ (ниво МИП-ова). На летњем Самиту АУ у АдисАбеби, од 12-14. јула 2012, делегацију РС предводио МСП И. Мркић, који је, поред високих представника Комисије АУ, остварио бројне сусрете са МИП-овима чланица АУ, укључујући Етиопију као земљу домаћина.

 

 


Верзија за штампу
Билатерални односи
билатерални односи
Билатерални односи
Билатерални односи