| |     latinica | english  
Насловна
Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату

У Адис Абеби јуче је одржана прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату, у знак сећања на 5. мај 1941, када се цар Хајле Селасије, након пет година изганства, вратио у етиопску престоницу.

Скупу на Тргу победе присуствовала је и председница Етиопије Сахлеворк Зевде, покровитељка Удружења етиопских патриота, које организује догађаје у вези са чувањем сећања на догађаје из етиопске историје, а посебно на ослободичку борбу против италијанског завојевача 1936-41.

Италијанска агресија на Абисинију изазвала је револт у Краљевини Југославији, пре свега у оним њеним деловима настањеним Србима - грађани су у разним местима скупљали прилоге и слали их етиопском Црвеном крсту, а у Бијелом Пољу председник општине, са два професора и два свештеника, обратили су се властима с молбом да им се одобри оснивање Удружења „Пријатељи Етиопије“, док су се неки јављали као добровољци за ступање у етиопску војску.

Јавност у Краљевини Југославији о самом нападу на Етиопско Царство информисала се из извештаја штампе, која је, без обзира на политичко опредељење, са забринутошћу и неподељеним симпатијама, пратила херојску и неравноправну борбу коју је водио етиопски народ. Штампано је неколико брошура коју се писали наши познати публицисти и јавни радници.

Дописник „Политике“ из Адис Абебе Душан Тимотијевић три месеца је исцрпно јављао о збивањима на фронту.

Председник Удружења етиопских патриота Данијел Џоте Месфин нарочиту пажњу придаје сарадњи са Републиком Србијом - претходном амбасадору Драгану Мраовићу 2016, поводом 75-годишњице етиопске победе, уручена је плакета којом се Србији одаје признање „на искреној подршци и незаборавном доприносу на промовисању етиопских интереса“.

У разговору с амбасадором Александром Ристићем на прослави Данијел Џоте Месфин рекао је да су „наше две земље заједно у том рату победиле“.


Верзија за штампу
Вести
Гостовање амбасадора на Адис ТВ
Интервју амбасадора за "The Ethiopian Herald"
Акција пошумљавања у Етиопији
Пријем амбасадора код етиопског патријарха
Фудбалски турнир у Адис Абеби
ОДЛУКA о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону
Сидамска Нова година
Прослава Дана победе у Другом италијанско-абисинском рату
Интервју амбасадора за етиопску националну телевизију
Комеморација настрадалима у авионској несрећи
Интервју амбасадора за недељник "Капитал"
Амбасадор Александар Ристић предао копије акредитива
Архива вести