| |     latinica | english  
Насловна
Овера докумената

Давање овлашћења, овера потписа и фотокопије

Легализација јавних исправа за употребу у иностранству

Етиопија и земље које се покривају на нерезиденцијалној основи (осим Сејшела) нису потписнице Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа, па је за употребу у Србији, потребно да јавне исправе буду прописно легализоване.
Када су у питању јавне исправе издате у једној .тих земаља, Амбасада Републике Србије надоверава потпис и печат овлашћеног службеника њихових надлежних органа.  Кад су у питању јавне исправе издате у Србији, печат и потпис овлашћеног службеника Министарства спољних послова Републике Србије надоверавају се у дипломатским представништвима ових земаља, односно у Амбасади Републике Србије (ово друго једино у случају да то прихвата земља у којој ће се употребити српска јавна документа, што странка претходно треба да провери).
Сејшели су, као и Србија, потписница Хашке конвенције о укидању потребе легализације страних јавних исправа, према којој је јавна исправа оверена печатом  ”Apostille”    подобна за употребу у свим државама потписницама Хашке конвенције. 
Овера печатом ”Apostille”  врши се искључиво од стране надлежних органа који се налазе у земљи у којој је издата јавна исправа.
Оверу печатом ”Apostille” докумената издатих у Србији врши основни суд надлежан за територију седишта органа  који је такву исправу издао, односно, оверио потпис на приватној исправи (изјави, пуномоћју и др).
  

За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Aмбасаде.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Информатор о путовањима у иностранство – Етиопија, Сејшели, Танзанија, Џибути, Коморска унија, Мадагаскар, Јужни Судан, Сомалија
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари